Yeşilçamın sultanı Türkan Şoray, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ve oyuncu Deniz Türkalinin katıldığı söyleşiye Ataşehirliler yoğun ilgi gösterdi.
Usta yönetmen Atıf Yılmaz ölümünün 10. yılında Ataşehir Belediyesinin düzenlediği etkinlikle anıldı.
Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Konferans Salonunda yapılan etkinlikte Selvi Boylum Al Yazmalım, Kibar Feyzo, Mine, Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Hayallerim Aşkım ve Sen gibi 110dan fazla filmin yönetmeni Atıf Yılmazın hayatı, filmleri ve yönetmenliği üzerine söyleşi düzenlendi.
Atıf Yılmazın yönetmenliğinin kendi oyunculuğuna neler kattığını anlatan Türkan Şoray, Atıf Yılmaz Türk Sinemasının 3-4 temel taşından biridir. Türk Sinemasını yoktan var ettiler, sermayesiz bir şekilde inançları ile var ettiler. Bugün Türk Sineması onların mirasları üzerine devam ediyor. Ben 220 film çektim. Atıf Yılmazın sineması benim hayranlık duyduğum bir sinemadır. Atıf Yılmaz, sete gittiğinde kroki hazırlardı, planlaması çok iyiydi. Anlatım dili çok güzeldi, akıcıydı. Ben de yönetmenlik yaptığım filmlerde onu taklit etmeye çalıştım. Yönetmenliğine gerçekten hayranlık duydum. Kadına verdiği değer, sinemasına da yansıdı. Toplumsal sorunları kadın üzerinden anlattı dedi.
Atilla Dorsay ise Atıf Yılmazın 60lar, 70ler, 80ler, 90lar ve 2000lerdeki filmlerini anlattı. Atıf Yılmazın 80lerde kadın konusunu keşfettiğini belirten Dorsay, Yeşilçamı ne kadar övsek de roman düzeyinde karakter yaratması 80leri buldu. Atıf Yılmazın Yeşilçama katkısı kadını konu almaya başlamasıdır. Bu akımı başlatan ilk filmi Minedir ve Türkan Şoray vardır. Atıf Yılmaz, hayatımda en sevdiğim insanlardan biri oldu diye konuştu.
Atıf Yılmazın film seti dışındaki hayatını anlatan Oyuncu Deniz Türkali şunları söyledi: Atıf Yılmazın beni en çok etkileyen özelliği sonsuz mizah duygusuydu. Kendisine de mizahi yaklaşırdı. Onun mizahına yani zekâsına hayrandım. Aynı zamanda iş hayatında çalışkan ve disiplinli olması onun çok önemli bir özelliğiydi. Sinema setlerine gidip ilham bekleyen biri değildi, bir gün öncesinden kafasında tasarlardı. 80lerde darbeden sonra ilk toplumsal hareket feminizmdi. Atıf Yılmazı kadın filmleri yapma konusunda etkileyen de bu hareket oldu.
Söyleşi sonrasında Türkan Şoray, Atilla Dorsay ve Deniz Türkaliye teşekkür çiçeği sunuldu. Atilla Dorsay ve Türkan Şoray sevenleri ile birlikte fotoğraf çektirip, Dorsayın Türkan Şorayın konu edildiği kitaplarını imzaladılar.
© İstanbulolay.com - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.
Bu habere yorum yazmak ister misiniz ?