İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’a, Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Maire Idrac, iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı Fransa’nın en büyük devlet nişanı olan ‘Legion D’Honneur nişanını takdim etti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’a, Türkiye ve Fransa’nın ikili ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı ‘Legion D’Honneur’ nişanı verildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından lâyık görülen nişanı, Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac, İTO Merkez Binası’nda düzenlenen törenle Dr. Yalçıntaş’a takdim etti.
Anne-Maire Idrac, tören öncesinde düzenlenen basın toplantısında, Dış Ticaret Bakanlığı görevini üstlendiğinden bu yana ikinci Türkiye ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatarak, “Ekonomik ilişkilerimiz krize gayet dirençli çıktı. Bu, son derece ilginç bir sağlamlık oldu” dedi. Fransa’nın Türkiye’deki yatırımlarının kriz döneminde de devam ettiğini ve yine devam edeceğini vurgulayan Idrac, Türkiye’de yatırımları bulunan büyük Fransız şirketlerinin 70 bin kişiye istihdam sağladığını bildirdi.
AKDENİZ’DEKİ ROLÜMÜZ
Akdeniz birliği çerçevesi içinde Türkiye ve Fransa’nın önemli rol oynadıklarına da dikkat çeken Idrac, Türkiye ve Fransa arasında lojistik ve enerji projelerinin sürdüğünü ve bu alanlarda yeni işbirliği olanaklarının bulunduğunu söyledi. Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinliklerinden de söz eden konuk Bakan, bu etkinliklerin iki ülkenin birbirini tanımaları açısından büyük bir başarı olduğunu belirtti. Idrac, Dr. Yalçıntaş’ın Türkiye’deki iş ve ekonomi hayatının en önde gelen şahsiyetlerinden biri olmanın dışında Akdeniz Odalar Birliği (ASCAME) Başkanı sıfatıyla bu ülkeler arasında da çok önemli görevleri yerine getirdiğini söyledi.
YATIRIM AJANSI AÇIYORUZ
Türkiye ile Fransa’nın birlikte yapacak pekçok işi olduğuna dikkat çeken Idrac, İstanbul’da Fransa Yatırım Ajansı’nın (Invest in France) bir bürosunu kuracaklarını belirtti. İki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ortaklıkları ve AB’nin finansman kaynaklarından en iyi şekilde faydalanma yolları konusuna da değinen Idrac, “Birlikte Asya, Balkanlar, Afrika ülkelerinde iş yapabiliriz. Fransa’daki yabancı yatırımlara son derece olumlu yaklaşıyoruz. Bu, Fransa politikasının ana hedeflerinden biri. Fransa, AB içinde ilk, dünyada ise ikinci en çok yabancı yatırım çeken ülke konumunda. Ancak Türkiye, bu yatırımcıların arasında yok. Bu nedenle yakın zamanda İstanbul’da Fransa Yatırım Ajansı bürosunu açacağız” diye konuştu.
İTO İLE VİZE ANLAŞMAMIZ VAR
Idrac, iş adamlarının vize sıkıntılarına ilişkin bir soruyu, “Ben pragmatik bir insanım. Eğer vize sorunu yüzünden iş bağlantılarında tek kuruş bile kaybedilmiş olsa üzülürdüm. Ama kimse bize gelip böyle bir şey söylemiş değil. Diğer AB ülkelerinde nasıl oluyor bilmiyorum, ama biz 48 saat içinde vizeleri teslim ediyoruz ve iş adamları için sorun yaşanmıyor. Bu konuda hem İTO ile hem de Ankara Ticaret Odası ile anlaşmalar yaptık” şeklinde yanıtladı.
* * *
Türkiye’yi dünyaya açan insanlara sahip olmak büyük şans
Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac, Dr. Yalçıntaş’a Legion D’Honneur’ nişanını takdim etmeden önce, nişanı almaya hak kazanan kişilerin biyografilerinin törene katılanlara ilan edilmesinin bir gelenek olduğuna dikkat çekerek, Dr. Yalçıntaş hakkında bilgiler verdi. Dr. Yalçıntaş’ın eğitimi, çalışmaları, başarıları ve ailesi ile ilgili önemli satırbaşlarını dile getiren Idrac, sözlerini şöyle noktaladı: ”Dr. Yalçıntaş, sizin gibi Türkiye’yi dünyaya açan ve geleceği yöneten insanlara sahip olmak büyük bir şans. Bu, sizin de son derece iyi tanıdığınız, AB ile gitgide daha da güçlenen bir ilişkide var olan bir gelecek. Paylaşılan bir gelecek, çok uzun süredir birbirlerini tanıyan, anlayan ve takdir eden ülkeler arasında gitgide daha da güçlenen bir dayanışma.”
* * *
Fransa’da yatırım yapın
Ülkeler ve toplumlar arasındaki barışın, iş adamlarının karşılıklı çalışması ile ekonomik ve ticari işbirliklerinin oluşturulmasından geçtiğine dikkat çeken Dr. Yalçıntaş, dünyanın en güçlü 3. iş kadını olan İdrac’ın göreve geldiğinden bu yana Türkiye ve Fransa arasındaki ticaretin hatırı sayılır derecede arttığını belirtti. İki ülkenin dostluğunun asırlar öncesine dayandığının altını çizen Dr. Yalçıntaş, AB’de yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerine Fransa’da yatırım yapmaları tavsiyesinde bulunarak, “Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi. Türk şirketleri dünyada büyük işler yapıyor. AB’de yatırım yapmak isteyen Türk şirketleri için en cazip ülke Fransa” şeklinde konuştu. Fransa’nın en büyük nişanı ile taltif edilmenin kendisi için çok büyük bir onur olduğunu söyleyen Dr. Yalçıntaş, “Fransa, İTO Başkanı olarak beni Fransa’nın en büyük devlet nişanına lâyık görerek onurlandırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Ekselansları Nicolas Sarkozy’e ve Fransa hükümetine teveccühlerinden dolayı en derin teşekkürlerimi iletiyorum. Napolyon Bonaparte, ‘İnsan, sırtına giydiği üniformanın adamıdır’ der. Benim üniformam da samimi dostluk elbisesidir. Ve bu elbisenin en nadide aksesuarı da ortak Legion D’Honneur nişanıdır” diye konuştu.
© İstanbulolay.com - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.
önümüzdeki dönem hükümette görmek istiyoruz.